background





Sunday, 4 December 2011

end of first chapter....

Assalamualaikum..alhamdulillah dah tamat satu sem dgn selamat..satu sem yg penuh ngn warna,drama dan emosi..aiceh..hehe..
sblm hari last,ktorg settle kn 1 problem..venue nye kt bilik aku yg indah tu..at last,ktorg dpt gak confront..walau cam xpuas ati kt certain benda tp aku lega dpt luahkan pe yg aku rasa...biarlah kalau ada lg rasa kecik hati dlm ni.janji sem depan xnak la tak bertegur lg..harap2 awk x wat lg ye?suma org xsempurna tp apa slhnye kalau kite try baiki diri kita utk org sekeliling..kite kongsi duduk atas dunia ni ngn org lain..kalu kita sorg je,xpe la kot..take it easy k?


hari last tu brg bnyk gile kena pack..padahal dah hantar separuh lik rumah..haha..separuh ker?serius bnyk gile beg besar2..haha.ni baru sikit..bilik kosong sgt bila dh  kemas semua brg2 yg ada.rasa rindu ngn bilik yg sgt la strategik tu..xtawu lg sem depan dpt dok kt bilik cane..leh x kalau nk ckp saye xnk wing tengah...hehe..

kepada korg2,nt jumpe next sem ye...kite wat batch kite yg paling mantap lg sekali walaupun mcm2 hal kite wat..we can do it again..triturate,levigate,kite bako..hehe...best!

Wednesday, 30 November 2011

alhamdulillah wa syukurillah....

Assalamualaikum...syukur alhamdulillah sgt2 sbb bg peluang untuk mengecapi kejayaan...
time kasih kpd puan norzita mostly sbb bg result awal 2 hari dan sbr ngn kerenah ktorg ni..hehe..
time kasih kpd kwn2 especially kak azuria norzilan sbb sudi ajar saye especially fisio n farmaseutik..mmg xtertanding la ktorg ngn akak..
thanz a lot to kak ct nazirah ezie sbb ajar sy math sampai leh dpt A walaupun tension gile jwb ari tu..saye mmg xleh tanding awk dlm math..super power la awk..
special thanz to aina,mekna n semua kwn2 saye sbb slalu ajar dan bg sokongan moral yg x ternilai harga nye..

yg paling penting,bila result dpt atas usaha n titik peluh sendiri..rasa puas sgt2...doa dr ibu n ayah dan kwn2 sgt bermakna dan dihargai..heppy gile wehhh................!

p/s : teringat masa amik slip td.tgn xleh nk sain sbb menggigil kuat gile..hehe..

Sunday, 27 November 2011

cobaan.....

assalamualaikum...
mood:bengang gile ni...jgn tegur aku...hehe..x la..tetibe je kn?ni mak jemah nk cite ni...nk tawu x ari tu aku ada dinner utk kos kt kelab golf shah alam..siap tema glam n fab lg kaw..mslh nye,aku xtawu nk pkai pe..nk melaram2 ni bkn kelebihan aku jujurnye..kwn2 suma dah dok plan pkai dress bagai..aku nk pakai dress?alamat nye cam nangka la rupe awk...hehe..last2 aku pkai jubah n shawl je..shawl?mmg 1st time aku pakai..tah rupe beruang pun ada..mmg spoil la mood mlm tu..xselesa sbb xbiasa pakai..lg 1,ktorg dok kt meja super duper trooper senior! ahakz,suke ati je kn?nk wat cne..mmg xde tmpt dah kt batch ktorg..bile tnye kt pengurusan mlm tu,die bwk ktorg dok kt tmpt senior..serius rasa bersalah sgt..patut nye mlm tu ktorg yg raikan dorg sbb dorg last batch..alih2 ktorg yg dpt dok kt dpan stage..belakang pengarah lg kaw..nyirap je akak india tu tgk ktorg..huhu..maafkn kami ye..tgk ni,muka nyirap ni..huahua...


Sblm dinner tu lak,ktorg dpt warning dr penyelaras batch..result kena tahan sbb balik awal ari jumaat tu..warghh!gile cobaan tuh..padahal lik awal dua jam cam tu je..result kne tahan smpai ari last dok kolej..mmg tol2 denda tu..mslhnye 1 kelas kena denda..ada la 2 org yg tinggal ptg tu..result dorg je la yg dpt..mana x sedih..huhu..sendiri wat,sendiri tanggung la eh?

keesokan ari nye,puan panggil beberapa student ni..ada yg kena repeat paper..kira nye puan panggil org yg kena repeat n yg stay kelas ptg tu je la..mmg masa sebut nama tu,aku tutup telinga aku..takut nama naik..tp alhamdulillah xde..kira nye lulus la..yehuu...syukur sgt..hehe..

Sehari dua lepas tu aku kena ketumbit..tah mana dpt tah..1st time kena,,tu yg kecoh tu..malu sgt..org dok ckp sbb ngintai org..tol ke?pe bukti saintifik nye?hehe..xsilap la,ketumbit disebabkan ada bakteria kt mata disamping nodus limfa nk tapis kekotoran hasil turasan darah dlm kapilari..aiceh... tp siyesly,mmg pedih sgt.bengkak mata ni ha..bila kt luar je,org tgk lain mcm..tlg sikit eh..ketumbit x berjangkit..npe tgk camtu?lau betol pun saye ngintai,saye xngintai awk k?kuang3....peace (",)v

Wednesday, 16 November 2011

bye2 exam,welcome excellent,syoh2 bad result.....=)

Assalamualaikum...salam abis exam dr saye...=)bestnye exam dah abis..xsbr nk exam untuk sem depan lak..hehe...moga permulaan yg baik akan diakhiri dgn pengakhiran yg baik gak..
bis je exam,fikir lak pasal posting..walaupun dapat dekat2 ngn rumah,tp risau tu tetap ada..mcm mana dgn farmacist kt sana,susah ke x kena keje,mcm mana lau slh bg ubat,yg paling penting,ada x orientasi cam awal2 sem kskb dlu?ngeh3.....siyesly,xsanggup nk orientasi lg...mimpi ngeri...
yang paling penting sekarang ni,apa yg dah jawab dlm paper tu,tawakkal je..jnji awak dah wat yang terbaik kn?awk dah deactivate facebook,tak bermain2,tak tido dgn rakusnye..kn2?tp lepas ni,habit lama akan berulang kembali..hahaha..

best sgt dah bis exam...masuk sem baru..jumpe subjek baru..yg xbest nye,mesti rasa makin tua sbb lau kt sem 1 tu rasa muda je sbb org dok panggil junior walaupun dah tua bangka...hehe..tp still comel kn?ala comel2...

Thursday, 10 November 2011

aku serah kepada Mu Ya Allah...

aku mohon 
jika dia untukku,
kau rapatkan lah hati kami..
aku mohon
jika dia untukku,
kau rapatkan lah iman kami..
aku mohon
jika dia untukku,
kau redha lah hubungan kami..
aku mohon
jika dia untukku,
kau permudahkan lah urusan kami
untuk saling mendekati 
tnpa melampaui batas syariatmu..
aku mohon
jika dia untukku,
kau bukakan lah hati
kedua org tua ku untuk memberi restu..

tp Ya Allah
jika dia bukan untukku,
kau jauhkan lah perasaan ini 
dari hati tidak bersalahku..
jika dia bukan untukku,
kautabahkan lah hatiku..
jika dia bukan untukku,
kau kuatkan lah hatiku 
untuk doakan yang baik2 untuknya..
jika dia bukan untukku,
kau hentikan lah harapan ini
agar disambut olehnya..
  
aku mohon..
sesungguhnya aku tahu 
engkau telah menentukan lelaki 
yang baik untuk ku.
aku tetap akan menunggu dgn sabar..

aku tak perlu lelaki yang tampan seperti nabi Yusuf
kerana aku tidak secantik siti zulaikha
aku tak layak untuk lelaki sperti nabi Ibrahim
kerana aku tidak setabah siti hajar
aku hanya mampu impikan lelaki seperti nabi Muhammad
kerana aku tak sesempurna siti khadijah...

bismillahi tawakkaltu 'ala ALLAH....

Assalam..firstly syukur kpd ALLAH sbb bg hirup lg udara free ari ni...moga hari ni lg baik dr hari2 smlm..

Sedar x sedar,dah 3 paper abis ari ni..math,biology n kimia..cam SPM lak rasa kn?hehe..next week lak start farmaseutik ngn fisiologi lak..so far,rasa nye biologi yg tol3 leh pgang n genggam dlm tgn ni ha..math mmg leh wat tapi sgt lah tak yakin..kimia tadi lak leh wat..tp bila lecturer suruh letak pen,baru perasan leh jawab nombor yg tinggal tu..seriusly,sampai sekarang ni rasa nyesal tak sudah..risau markah xlepas je even carry mark leh membantu..
Minggu lepas senior2 yg g praktikal penuh dah balik kolej including akak baya....!sumpah rasa happy sgt dpt jumpe balik..peluk lama sgt..rasa cam ada kat matrik lg je..hehe..rindu nk jumpe kwn2 kt matrik..nk peluk2 lg..
Semalam gak,masa study kimia,aku dgr ada budak laki bising2 kt bwh hostel..ingatkn senior2 ni yg dah lik ni wat reunion jumpe kwn2 lama..rupa2 nye ada pelatih lelaki pengsan..sampai ada ambulans dtg..pe punca die pengsan xtawu la..dgr2 cerita pengsan kat tangga..ada yg kata die tension study pasal tanah n ukur aras tu..sah lah budak IK..sian kat die..lau betol la tension,jgn pressure diri study kuat2 ye?hehe...
Pe2 result yg keluar nt,kena tawakkal,redha n bersyukur...ni jln yg kita semua pilih,ni realiti yg kita kena hadapi..

Saturday, 1 October 2011

~awk tawu x saya rindu awk?~


     Salam awk...awk ingat lg x gambar ni?ni masa kita orientasi uitm..saye amik dr album fb kwn kite..awk tgk saye dok kt mana masa tu..jauh sgt dr awk..sama mcm keadaan kite skrg ni kn..walaupun kite satu barisan tp saye ttp rasa saya jauh dr awk..
   masa tu saye xkenal awk..saya rapat ngn kwn lain cam rima n aifa..tp saye tgk awk asyik sorg2 je awal sem..saye nk try rapat ngn awk tp awk dah ada kwn lain..saye pun happy sgt sbb tgk awk xsorg2 lg..
   awk ingat lg x masa awal2 kite masuk kelas?masa tu ada gap 2 jam sblm kelas seterusnye..awk ajak saye mkn kt kdai air kelapa sblm masuk kelas...kite rase konon nye 2 jam tu kejap je..malas nk lik hostel la kot..tp lpas mkn rupenye ada lg 1 jam setengah sblm masuk kelas..kte pun decide lik hostel gak..masa tu first time saya mkn ngn berborak ngn awk..
  awk ingat lg x masa awk kacau saye masa sy wat presentation utk subjek IT?awk suke ajuk saye ckp "kite kumpul2 soalan" kn..siap tiru muka saye masa ckp lg..awk mmg jahat..=)
  awk ingat lg x masa kite wat presentation utk ekonomi?tension sgt sbb masa tu kite xphm lgsung pasal pe yg puan tu ajar.tibe2 kne wat presentation pasal tajuk tu..kene lak dak2 kelas kite tnye pasal benda awk yg kite xphm..saye nmpk awk tension sgt explain kt dorg smpai terduduk2..saye nk try tlg tp sy sendiri pun xphm..saye mintk maaf tau..
  awk ingt lg x masa awk kacau saye?awk post kt fb saye chat saye ngn daus..saye mrh sgt time tu sampai saye suruh awk delete post awk tu..saye xsuka awk wat camtu..tp saye tawu saya xleh mrh awk sbb saye syg kt awk..saye mintk maaf sbb marh awk tau..
  awk ingat x masa kite wat LDK ?awk mrh sgt kt panjang masa debat maggi ngn spageti tu..hehe.masa tu saye terfikir,jgn la emo sgt pasal maggi..tp x aci gak sbb kite nyer group dpt yg susah cari point..lg2 bila kne lwn ngn group bob..hehe..masa LDK 2 pun best sgt..saye satu group ngn awk lg..group kaizen..wat bendera same,perform same..sumpah best..
   awk ingt x saye slalu kejut awk bgun pg sbb awk slalu tolak hnset awk sampai kaki bile dgr bunyi alarm hnset awk..saye susah sg nk kejut awk..bnyk gile call saye.penat tau..hehe.bile saye call awk ari tu siyesly saye rindu saat tu..tp awk still susah nk bgun..hehe..
   awk ingat lg x mlm sblm last exam..awk dok kt bilik saye smpai kul 3pg..pdahal esok killing paper kul 9..mcm2 kite cite..saye cite kt awk pasal org yg saye suka..rahsia saye..awk pun cite pasal awk punye gak..siyesly saye nk sgt ulang suma tu lg...saye rasa saye rapat sgt ngn awk sbb awk sudi cite rahsia awk kt saye..
   awk ingat x masa kite last paper law..awk dok kt depan saye.saye tgk awk garu2 kepala susah nk jwb..saye nk je pass paper saye kt awk tau..bis je masa,awk bg slip exam awk kt saye..saye pun bg gmbr saye kt awk..saye simpan lg tau smpai sekarang..saye arap awk pun simpan lg gmbr saye tu..
   sori tau saye balik dlu awk sbb ayah saya dh smpai..saye xtawu lak ayah saye kuar awal..tp saye xsgka yg saya akan lik wat selama2 nye..saye dah mkn dah coklat yg awk bg tu sbb cair dlm kete..tp bungkusan die saye simpan lg..hehe..
  awk nk tawu x yg saye mmg happy dpt keluar ngn awk ari tu..saye tgk awk kuar dr tren,nk je trus peluk awk..tp saye segan sbb rmai sgt org..awk  byr kn dlu sy tgk wayang tp saye lupa nk ganti..saye dah mintk mail tlg gntikn..hehe..bile nk kuar dr tren,kn saye kuar dlu kt kl sentral..saye rasa nk sgt peluk awk wat kali terakhir..tp saye segan lg sbb org rmai..dlm tren tu cam sardin..
  ari tu awk sanggup dtg rumah saye dr rawang sbb nk tlg saye jual buku kt junior..dah la masa tu hujan.mlm lak tu...nasib baik kakak awk tawu jln..hehe..saye nk peluk awk lg tp hujan lebat..saye takut awk demam..sori sgt tau..
  bnyk lg saye nk tulis..tp saye tawu awk pun ada bnyk kenangan ngn saye..simpan baik2 tau kt hati awk..lagu teman tu saye semat tol2 kt hati saye..saye syg awk sgt2..saye doa awk sihat selalu n dpt pakwe yg baik..hehe.. 
  
  
  saye syg awk sgt2...awk jgn lupe kt saye tau...!

Friday, 30 September 2011

harga seorang wanita..

assalamulaikum..
artikel yg saya nk kongsi ni drpd satu kelab kt kolej-islamic friendship society..
juz try to sharing information..=)

pada suatu hari,seorang ahli matematik-al khawarizmi ditanya mengenai wanita,
berapakah anggaran mata bagi seorang wanita yang baik dan taat kepada agama?
beliau menjawab,"1"
wanita yang mempunyai paras rupa yang menawan?
beliau menjawab,tambah 0 = 10
wanita yang mempunyai harta dan kemewahan?
beliau menjawab,tambah lg 0 =100
wanita yang berasal dari keluarga yang baik2?
beliau menjawab,tambah lg 0 =1000
tetapi jika wanita tersebut tidak mempunyai 1 dihadapan,ia manjadi hanyalah himpunan 0 yang tidak membawa sebarang jaminan utk dijadikan isteri yang baik..

kepada kaum2 adam,pilihlah hawa anda dgn lebih menggunakan minda yang tulus bukan hati yang menguasai.kerana setiap pemilihan anda akan membentuk generasi yang baik untuk agama..
                            

seksa habis buat sementara..

assalamualaikum..first sekali saye nk wish tahniah selamt kepada kwn2 yg dah abis exam formatif especially from farmasi 60,senior2 farmasi dan semua course yg terlibat..congratz.walaupun 1 paper yg payah gile2 walaupn dah study tp tu semua dah jd kerja tuhan nk tentukan takat mana result yang setimpal dgn usaha kita..pe2 yang keluar nanti juz redha je ye..mmg semua org nk kesempurnaan tapi ada segelintir yang terlalu taksub dgn kesempurnaan tu sampai sanggup tipu diri sendiri.saye pun mengaku dlm diri ni mmg ada niat nk meniru tp bila kita fikir balik,aci tak kt kawan kita yg dah study gila2 tu?maybe ada yang tahan mata guna batang mancis nk study,tapi awak tu sedap je meniru dia..dia mungkin akan bg awak jawapan tp dlm hati tu mmg akan ada rasa tak puas hati..lg2 bila lecturer sendiri dah tegur n ckp2..xsedap la awk..kita sama2 nk jaga nama baik group kita kn..why not kita sama2 cooperate?xrugi la awak..once lecturer tu dah anggap kita tak jujur,selama tu lah ilmu kita tak berkat..saya bagitahu ni secara general..bkn untuk specific person.utk peringatan kt saya gak..bg yg terasa tu.take it easy n try avoid k?peace =)

Sunday, 4 September 2011

"Segmen Raya : Mercun Kegemaran Aku"



assalamualaikum..
td aku bukak blog kwn aku,bombay..die ajak rmai2 wat entry pasal mercun yg digemari..aiceh,cam kuih raye lak..hehe..
mercun kegemaran saye ialah..............
..............
..........
.............
 sbnrnye,jujurnye,saye xtawu sgt nama2 mercun ni..roket?thunderclap(xtau tol eja ke x)..mercun yg pak andak main-mercun papan,mercun ucu main-xtawu nama die..
sume nye saye suka..tp suka tgk je..xbrani nak main..hehe..nk main mercun pop2 pun melompat2..takut kena kaki..hehe..
senang kata,saye suka mercun pop2..sbb sng di handle dgn baik dan penuh berhati2...hehe..


pesanan saye:mercun membahayakan diri,kesihatan,org sekeliling dan jiran2 sblh..beringt sblm kena....k?badan nak pakai lame kn?

Saturday, 3 September 2011

Raya dtg lg..weee....

assalamulaikum..firstly,saye nk ucapkan slmt ari raye aidilfitri.maaf zahir dan batin.syukur banyak2 kt tuhan sbb bg kesempatan utk puasa dan raya lg thn ni..tah thn dpan sempat lg ke tak kn..
Tahun ni raya first kt kg terchinta-tanjung karang..dua hari sblm raya tu sempat gak g rumah nenek kt segambut..sempat gak la rasa kuih raya sblm masuk balang..suma kuih aku dah rasa dlu rasa nye..ha,amek kaw..jgn dioffer..hehe..
Smpai2 je kt kg tlg ucu ngn makngah masak masakan tradisi tiap raya kt kg iaitu sambal kacang kerang..!sumpah best..walaupun sakit2 pinggang dok menggaul sambal 1 kuali besar sampai garing,bila tgk dorg dok mkn punye la selera,hilang terus rasa sakit ni..
pg raye,lpas bersalam2an,tangkap gambar time..!hehe..lpas tu g kubur..raye lg..mlm lak cousin sekutu sampai kg..pe lg,berjoyah la sampai tgh mlm..mcm2 cirita diluahkan..to twin iaitu kakak n adik- u know what i mean rite..bhahaha..
nk cite lg,bila raye ni sakit mmg sng dtg..kne lak batuk x henti2..sampai aku dok taip post ni pun dok batuk2 lg..sampai sakit ke diaphragm je rasa ni ha..dah seminggu aku rasa batuk ni..dah mkn ubat pun tak jalan2 gak..dosa bnyk sgt kot tuhan nk ampun kan...aduss..
maka,dgn ini,saya ingin meng show off kn gambar2 raye saya yg sempat di capture kepada anda semua..hehe..
lemang pak andak


nama die na o mei..comel gile!

rumah baru mak encik..wohoo..


kami da tua tp dpt wit raye..sila jeles..=)

wit raye lg

kepoyoan

pendek for bully

anak2 ucu


bekalan wajib..paracetamol

siblings

family-ayah muka macho gile

adik2 poyo

pondok kelapa



moga diberi kesempatan untuk puasa dan raya thn depan..aminnnn..
nak duit raya?dtg la rumah...hehe.

Friday, 26 August 2011

dengan bangga nye...hee~

   assalamualaikum..dengan ini,saye dengan begitu berbesar hati dan bangga nye merasmikan blog saye yg baru utk bulan ini...jeng2..bkn pe,ble tgk2 balik,npe la blog aku ni suram je bila bukak..aku sndiri rasa xsmngt nk bace blog sndiri..tgk blog org lain punye la lawa..ngn header die yg super power rangers..aku ni dah la x bpe nk tawu sgt edit2 blog ni..yg aku tawu,tulis,bace,tulis lg,bace lik,touch up,masuk gmbr..........em,tu je lah..kalau ada idea nk tulis bru tulis.tak pun,kalau ade,kepam dlu,bila boring2,bru teringat nk tulis cite lapuk tu..haha..ha,dengan itu,saye telah menyedarkan diri saye untuk mengubah warna,rupa serta fizikal blog saye agar kelihatan lebih tampan dan kacak untuk dibaca oleh saye sndiri dan oleh rakan2 yg sudi(masyeh2)...tema bulan ini ialah hijau..npe hijau?sbb bulan puasa n raya kot..cm kene je warna tu kn2?angguk cepat!hehe..time kasih pada manusia2 yg sudi tgk2 blog saye yg tah pape ni..saye bru belajar..nk try gak jd yg gile superb cam org tu,bombay,jejari runcing,abg ceritapelangimalam,ben ashaari,alin,anwar hadi..mmg saye tabik spring kalau awk lalu sblh saye..hehe..

Sunday, 21 August 2011

Hari sengal kami....

assalamulaikum..
hari ni sy nk mengumumkan 
hari ini adalah hari sengal kami
kami tu ialah aku dan chiku naa..
classmate aku
try la search nama die kt fb..

citer nyer cmni
aku tgh sdap2 tido smentara 
tggu si mekna ni siap2 
nk wt assignment farmaseutik
tibe2 dgr die jerit dr luar
"AIR TAK DE"
mcm mana nk mandi ni
dah la lum solat asar lg
pergh..
mmg berbulu gile la.
ramai lak yg usung baldi 
g mandi kt blok senior
sbb aku fikir awal lg
aku x la join dorg ni
mmg bwk padah la..

situasi kedua
lepas solat kt petronas
aku nk kuar buka ngn mekna
ktorg g la kt kdai tomyam kt town tu
mmg aku tawu ramai yg reserve
utk mkn kt tmpt dkt ngn tv tuh
ktorg pun ngn redha nye 
dok je la kt meja tepi tmpt org wat kerabu tu
mmg sedih la meja die
cm tmpt meja n kerusi reject je
lg malang lg tibe2
 hujan dgn meriah nye
mmg cancel order,
g cari tmpt lain
dah la naik motor
mmg superb la.

situasi ketiga
ktorg masuk kt the store
jam kt tgn da tunjuk pukul 7.20
ada lg lbh kurg 5 minit nk buka ni
cepat2 la cari kedai mkn dlm tu
terang2 die tulis 
"foodcourt ditutup utk keje penyelenggaraan"
mana aku nk buka ni weh
kedai mkn lain semua penuh
then kitorang decide je 
beli donat cute kt tepi tu wat alas perut


lepas tu kitorang pusing lg cari kedai mkn
alhamdulillah
jumpa gak kedai mkn
tp tah kt ceruk mana tah
jnji dpt isi perut ni

situasi keempat
kitorang singgah kt esso 
nk solat maghrib
sedih gila la
kena kongsi surau ngn org laki
tggu la laki dlm surau tu bis solat dulu
mmg sedih tgk keadaan rumah Allah ni
dlm tu ada washing machine
tak tawu pe gunanye
nk bsuh baju sape dlm surau
kipas die dah tercabut penghadang dpan
siap ada cctv lg dlm surau
cmne leh wujud cctv dlm surau?
pelik gak sbb surau kongsi ngn laki
mmg sah2 la org yg dok observe
cctv tu berlainan jantina kn
camne la nk pakai tudung semua
maybe nk elak kecurian kot
tah la
wallahualam

cctv itu

the freak kipas

situasi kelima
masa on the way nk lik hostel
ktorang stop kt traffic light merah 
lepas tu aku ternampak
ada org dlm kete kancil putih ni
wat benda xsenonoh
eh2,ko ni xsedar ke?
ingat ktorang xnmpak?
mmg tol2 xde sivik tol la
muka tu dah sah2 org melayu
tp islam ke cara ko tu?
pikir baik sikit la kak
saye tawu akak study mana
kalau taknak jaga nama sendiri
elok la jaga nama baik tmpt belajar akak tu
dah la hari saya mmg tak baik
nak tmbah dosa sy lg sbb x tegur akak td..
adoi....

tp bila pikir2 balik
rupanye tuhan dah pilih aku
utk uji kesabaran aku camne
aku rasa tak semua yg tuhan uji tu
mampu aku handle ngn baik
mmg pe yg jadi hari ni 
bnyk pengajaran
dok gitu mekna??

=)




Tuesday, 16 August 2011

mcm2 jenis org time puasa2 ni...


assalamualaikum..
sambil2 lyn fb yg makin boring ni
aku try search pasal bulan ramadhan
aku terjumpa 1 entry kt blog sorg hamba ALLAH ni
cite pasal antara jenis2 umat time puasa ni
sekadar berkongsi mana2 information yg baik
x salah gitu?

1.puasa ikut trend
-org puasa die pun puasa gak.bkn sbb nk dpt pahala
tp sbb malu org tawu die tu xpuasa.

2.puasa kelabu asap
-bila die puasa mcm2 alasan la die wat nk elak dari 
wat keje.awk ingat awk je ke yg puasa?
org lain pun puasa juge...

3.puasa buta celik
-macam baru first time puasa je.mata tu asyik nk pejam.
mmg la tidur tu ibadah dlm bulan puasa ni.tp
kalau memanjang je tidur,tu bkn letih.ada problem la tu.

4.puasa borong mkn
-mmg la awk tu puasa.tp kalau time buka tu 
beli sampai macam nk wt kenduri,ikut nafsu namanye tu.
kalau leh,dr hujung ke hujung die singgah beli mknan.
dah la mkn ikut nafsu.kalau x abis,x ke dah jd mmbazir.

5.puasa buka ikatan perut
-bila time buka tu,dgr je azan terus die teguk air satu jag.
xsempat baca doa pun.dgn donat ada lg dlm mulut,die leh tala 
ayam golek lak.mcm lpas ni dah xleh mkn lg dah..kn elok kalau 
bersederhana.

6.puasa kalkulus
-baru 1 ramadhan die dah countdown dah nk raya.
siap tulis besar2 lg kt kelendar;raya,wait for me!
dah siap ready lagu raya lg nk pasang kuat2.
bila mlm2 hujung tu org sibuk cari lailatul qadar
die lak sibuk dok cari lailatul qamdar.
xlupa kira estimate duit raya nk dpt bpe lak tahun ni.

7.puasa tak sedar diri
-bila org lain puasa,kite seboleh2 nk jaga puasa kita
jgn terkurang sikit pun pahala kalau leh.
tp bila ada lak die ni,wat spoil puasa kita lak.
tak reti hormat bulan puasa ke?tawu lak ngaku diri tu puasa
tp still wat benda2 xelok.agak2 lah.kalau x hormat 
org sekeliling pun,at least hormat la bulan puasa ni.

bila bulan puasa ni kita try semampu mungkin 
utk cari pahala sementara syaitan kena ikat ni.
bila dah lepas nt,mcm2 godaan yg syaitan plan kt kita.
time puasa ni gak la kita leh tgk mana satu 
org yg tol2 ikhlas n syaitan yg sebenarnya.
fikir2 kan lah..=)





Friday, 22 July 2011

suka tengok mereka senyum....=)


senyum...
hati ni happy je bila tgk dorg senyum
aku plan ngn adik aku,pian
nk balik rumah sama2
tp taknak bagitahu kt family
aku gerak dari sungai buloh
dalam kul 6 camtu
pian dari kg pandan
kitorang jumpa kt kl sentral
sampai2 je kt kl sentral 
pian ajak mkn MCD
die belanje lak tu
masyeh2
murah rezeki ko
lain kali belanje lg ye
hehe

lepas mkn terus amik LRT
lik setiawangsa 
pian melanje lg
haha
sampai je kat rumah
pian ketuk pintu 
aku menyorok kt tepi
lpas tu bila bukak pintu 
dgr dorang menjerit terkejut pian lik
aku pun main masuk je rumah
lepas tu nampak ibu terkejut gila nampak aku
adik2 ngn akak aku lg la menjerit
'jima balik...!'
wah,rasa diri begitu berharga
huhu..
tah sambut aku ke sambut laptop
ceh..
mlm lak mkn2 ngn ayah
pergh,ayah snggup berhabis duit mlm tu
syg ayah..

pian
nanti kita wat surprise lagi ye
kite plan lagi kaw2
jgn sampai dorang tawu
ha,ready2....!




=)


Sunday, 10 July 2011

cerita 1 hari dan 1 minggu..



salam
da lama rasa nya
tak meng update blog ni
ni suma gara2 masuk tmpt baru
hehe

alkisah
masa first day mmg sedih
walau saye xpnh nangis masa kt uitm
tp kt cni nangis lak
sedih sbb ibu je yg antar masa daftar
ayah ada keje
ngn xdpt tgk final imam muda
gile sadis
huuaaa...

first day kul 4.30 
da start orientasi
jawatankuasa orientasi ngn mpp
garang cam singa
silap sikit kne denda
mmg superb..!
kne dok separuh,cangkung,
angkat tgn tinggi2
ckit punye lama
tepuk cam org utan,
lau dtg lmbt or wat hal 
kne lg teruk
kayuh atas darat
lg best bila nk g mkn mlm
senior laki da stndby tggu 
kt parking motor
siap bwk kamera lg
ktorg kne wat pe dorg suruh
nasib baik ada JKO ngn MPP
at least tak la kne teruk sgt
takat kne wish kuat2 tu ok lg la

yg paling best nye
hostel ngn kolej ckit punye jauh
berbukit lak tu
mmg terbaik la
then leh lak dorg suruh lari
mendaki bukit tension tu
jln pun dah semput
nk xnk kne la lari
mau dkt 6 kali sehari 
ada gak lari naik turun bukit tu
bygkn dlm seminggu orientasi
tp nk xnk bukit tu 
yg ktorg kne naik turun hari2
sepenjang 3 thn kt kolej ni
azam:kurus!

tp seronok sgt 
sbb senior farmasi sporting
course lain ada yg kne guling2 
dok separuh toksah ckp la
tp kitorg just kena 
perkenalkan diri ngn  trademark
siap main siput2 lg
haha
best sgt2

tp dlm best dok kt cni
peraturan mmg ketat
kalau kt uitm
kul 11 kena masuk hostel
tu pun ada lg student yg lmbt
tp kt cni kul 10 dah kena amik nama 
kalau lewat
nk lik bermalam kena isi buku
nk keluar kne tinggal kad matrik
cam asrama sekolah lak rasa
satu bilik 2 orang
baju lak uniform
tp kitorang pelatih baru
kena pakai baju putih n kain hitam
sementara tggu uniform
kelas lak dari kul 8 sampai 5
full!
kdg2 mlm ada kelas gak
koko lg
time kuliah lak bahasa melayu
mmg pelik sbb dah lama blajar 
dlm english lg2 sains n math
lecturer pun leh thn tegas gak
tp ni utk latihan gak
sbb ble dah start keje nt
mmg kena tima peraturan cmni
susah time belajar
senang time keje

aku mmg xkn lupa kt kwn2 aku
dari sekolah rendah-6B
sekolah menengah-5B
matrik perak-f2t14,f4t23
uitm melaka-bm2231A
KSKB,sungai buloh-farmasi 60
mantap...

=)

Tuesday, 21 June 2011

selamat tinggal kwnku~~



salam..
td aku bkak fb
ada sorg dak kelas aku 
post link blog die
aku xsangka die tulis pasal aku 
ngn kwn aku lg sorg yg masuk SPA gak
seriously,aku terharu
tak berhenti airmata aku mengalir

walaupun die suka buli aku
suka bahan aku dlm kelas
tp aku xpnh amik kasar gurauan die
even bru 1 sem aku knal dak2 kelas aku
tp aku dah leh tima cara dorg
lpas ni xde dah die nk bahan aku
die nk cari sumber lain kt kelas katenye
ha,siap lah korg!

kpd bob
aku appreciate sgt2
atas nukilan blog ko
aku happy dpt kwn cm korg

bob dan saye


='(


Thursday, 16 June 2011

Thank You ALLAH...!



tepat kul 10.30 
pg td
aku da cek result
so far ok la
syukur alhamdulillah
walaupun xtggi mana
tp target aku nk capai no 3 kt dpan 
tercapai gak
syukur lg skali

yg paling low skali law
mati2 aku ingt fail
alhamdulillah lepas
bru skrg aku syg kt sir tu
hehe..




walaupun result aku ok
tp aku da decide
aku nk masuk SPA
aku nk jadikan result aku ni
pendorong semangat
utk buktikan
aku leh wt
aku bkn loser
cm yg slalu aku anggap 
pada diri aku
lgpun bnyk benefit
bnyk yg leh tlg aku ngn family aku
yg bkn dr kalangan org2 senang

yang pasti
aku akan rindukan korg BM2231A
UiTM KBM
korang mmg best
tak pernah aku ada kawan seramai 29 org
dalam 1 kelas
mmg haru biru
tp meriah sgt 
masing2 ada kekurangan
tp tuhan cipta setiap org berbeza
utk isi kekurangan tu

aku xkn tukar nombor fon smpai mati
korg jgn lost contact ngn aku k?
love korg sgt2..



=)


Wednesday, 8 June 2011

Bantu lah aku Ya ALLAH



smlm aku ada dpt surat dari SPA
bgtawu aku dpt masuk 
jawatan pembantu farmasi
syukur alhmdulillah
tp npe bru sekarang?
lpas aku dah tol2 adapt ngn uitm
da syg sgt2 kt kwn2 aku
npe xdpt awal2
bkn nk slh kn takdir 
tp aku  tol2 buntu
mmg dorg suma ckp elok p je
tp berat bg aku nk tima

keputusan ni tol2 wt aku keliru
smpai dmam2 aku fikir
tol ckp shira
nt xleh merasa bangunan baru
pkai baju hrs ari khamis
sedih nye
aku syg kwn2 aku
kwn yg gile2.....!
bkn sng aku nk tggal kn uitm
nk tggal melaka
bestfren aku,pojie kt utem
alin,shushu,matul,akak,nina,
rima,wan,shira,aini,moon,
elsie,far,aifa,uya,
bob,feros,fizan,panjang,bombay,
brian,alan,daus,nelson,mael,
izhar,hafiz,raja,azizul.
korg mmg hampeh 
tp the best
aku syg kt korg gle2 tawu?
korg mmg sporting


to admin
kalau aku jd pegi,
jgn buang aku dr group kelas ye
aku n update korg dr situ..
love korg gle2...
<3                       

                                                                                                             azie<3

Monday, 6 June 2011

miss my matrik...



matrik perak
jln kota bahru
gopeng
perak darul ridzuan

rindu nyer...
rind nk nek beskal
nk jln2 smp ufo
nk tgk dak2 main bola
nk bunuh charlie dlm bilik
basuh bju rmai2
nynyi kuat2 dlm toilet
blackout tgh2 study
xde air time study week
mendaki naik hostel n bilik tutor
g jumpe lecturer kt cubicle
cari biawak dlm swimming pool
main kejar2 kt padang bwh
tgk matahari terbenam kt belakang
cafe B,cafe C,library,cik mus,anjung siswa
argghhhh.....!


matahari terbenam

pegi 'bersenam'

UFO =p

bilik2 tutor

conteng dinding bilik..hehe

cafe C


i really hope that time can be reversed..


                                                                                 azie<3